Колко точно ще ми струва моята Нова Кола?

Колко струва придобиването и използването на един или друг автомобил в период от няколко години или определен пробег.

01/29/2022

Кои са скритите разходи, които често пропускаме?

Никой не си купува кола, която не използва. Много малко хора обаче си правят труда да изчислят колко точно ще им струва придобиването и използването на един или друг автомобил в период от няколко години или определен пробег.

Нека симулираме разходите в период от 5 години и очакван пробег от 50 000 км. Въпросите, които трябва да си зададем са:

Какъв е междусервизният интервал?

Всеки автомобил има нужда от регулярно техническо обслужване и много дилъри предлагат различни пакети, които лесно можете да проверите предварително. Важно е да се информирате за различните процедури в обслужването на автомобила при различен пробег. Например първото техническо обслужване е предвидено на 20 000 км. и включва смяна масло, въздушен, маслен и филтър климатик. Второто е на 40 000 км., а третото на 60 000 км. и може да включва допълнителни консумативи и/или операции, които спокойно можете да проверите предварително.

Кога се сменят основни компоненти?

Попитайте дилъра на марката, която ви интересува при какъв пробег се предвижда смяна на основни компоненти. Това са съединител, демферен маховик, горивен филтър, ангренажен ремък спирачни дискове, филтър на твърди частици и тн. Така ще можете да си изградите обща представа за разходите, които предстоят, както и кога се очаква да настъпят.

Какъв е разходът на гориво или електроенергия?

Тук темата е много комплексна. Общоприложимо правило е да увеличите каталожния разход на гориво с 30-50% и по този начин ще сте близо до реалните стойности. При хибридните и електрическите автомобили ниските температури и стила на шофиране имат много по-осезаемо влияние върху разхода на електроенергия. Освен това много е важно да си осигурите постоянен достъп до зарядна станция без да разчитате на обществените. Защото почти е сигурно, че рано или късно ще се озовете в много неприятната ситуация да имате нужда от автомобила си СЕГА, а да нямате нужния заряд в батерията.

За да онагледите финансовите разлики между различни автомобили при пробег от 60 000 км. просто си направете една електронна таблица. Въведете разхода на гориво или електричество на 100 км. пробег, умножете тази стойност по 600 и резултата умножете по актуалната цена на горивото или електричеството. По всяка вероятност ще останете много изненадани от това как съвсем дребни на пръв поглед разлики се натрупват във времето в съществена сума.

Какви са застрахователните премии?

Има много промоционални оферти, които са валидни за определен тип автомобил, марка, модел и тн., с които е добре да се запознаете.

Какви са цените на зимните и летните гуми за вашата нова кола?

Тук най-често срещаната променлива величина е свързана със специфични размери предимно във височината на гумата, скоростният индекс и евентуално възможността да се използва гумата и при спад на налягането – т. нар. технология runflat.

Каква е гаранцията?

Проверете каква е гаранцията на автомобила, които ви интересува и се запознайте с детайлите.

Прочетете повече за гаранцията на автомобила.