Каква е гаранцията на моята Нова Кола?

Повечето автомобили се предлагат освен с гаранция от производителя и с допълнителна или т.нар. Удължена гаранция, която е свързана с редица допълнителни условия и е важно да се прочетат внимателно детайлите.

12/08/2021

На кои детайли трябва да обърна внимание?

Повечето автомобили се предлагат освен с гаранция от производителя и с допълнителна или така наречена Удължена гаранция. По същество това е застрахователен продукт, за който съдейства дилъра на дадената марка и често важи в територията, за която дилъра има права. В случай, че възнамерявате да използвате автомобиля извън тази територия ще бъдете защитени само от гаранцията на производителя.

Удължената гаранция е свързана с редица допълнителни условия и е важно да се прочетат внимателно детайлите. В много случаи покритието не е цялостно, а частично, което е добре да проверите преди да закупите автомобил, който ви харесва.

Както всички добре знаем гаранциите обхващат срок и/или пробег и важат до момента, в който настъпи едно от ограниченията. Предлагат се и автомобили с гаранция без ограничение на пробега, което е много интересно за бизнес клиенти, които имат голям годишен пробег.

За да важи гаранцията на автомобила ви е необходимо колата да се обслужва редовно спрямо предписанията на производителя и да се използват предвидените консумативи. Като например гориво, масла, антифриз, хидравлична течност, спирачна течност и други.

За това е много важно да се поддържа пълна сервизна история на автомобила. Както и да се съхраняват копия на фактури / касови бележки за зареждане с гориво.

Най-общо казано, гаранцията ви защитава срещу фабрични дефекти и ви осигурява безпроблемно използване на автомобила в периода на нейната валидност. Гаранцията обаче покрива само стандартно използване на автомобила и не важи при използване в екстремни условия или експлоатация, която системно претоварва колата.

Независимо от кой дилър купувате вашата нова кола, всеки нов автомобил, който се предлага на територията на Европейския съюз има гаранция от производителя.

Крайната цел на автомобилните производители е да ни предлагат сигурна и безпроблемна мобилност. Стандартната и удължена гаранция са много важен аспект в цялостното ползване на автомобила и не бива да се пренебрегват. Както се казва в подобни случаи: „Най-вероятно няца да се наложи да се ползва гаранцията, но е добре да я има!“