Лесно ли е да “хакнеш” нов автомобил?

Все повече потребители харесват удобните системи за безключов достъп до съвременните автомобили. Комфортът обаче не е безплатен!

05/18/2022

Може ли един хакер “въоръжен” с мобилен телефон да отключи, стартира и подкара вашия автомобил?

Все повече потребители харесват удобните системи за безключов достъп до съвременните автомобили.

Комфортът обаче не е безплатен!

По думите на Султан Ясим Кан от британската компания за сигурност NCC Group, все повече съвременни автомобили позволяват на един средно кадърен хакер да отключи, стартира и подкара вашата кола буквално за броени секунди без никакви инструменти – само с мобилния си телефон!

Това се постига чрез пренасочване на комуникацията между мобилния телефон и/или ключа на собственика и автомобила. По този начин хакерите успяват да заблудят системата за безключов достъп и стартиране на автомобила, която отчита физическо присъствие на собственика в близост до колата и осигурява пълен достъп до всички контролни функции, от които собственика би имал нужда, за да се наслади на автомобила си.

По-притеснителното е, че този “хак” не е специфичен за определена марка, а е потенциална възможност за хакерска атака на всяка система за безключов достъп, която е базирана на т.н. Bluetooth Low Energy (BLE) протокол.

key less car entry

BLE протоколът е създаден за удобна свързване на различни устройства, което отваря редица възможности за злонамерени хакери.

Учудвали ли сте се колко много съвременни автомобили се крадат на обществени места, без никакъв шум, разбиване, трошене? Повечето атаки на обществени места протичат по следния сценарий – хакер невинно се доближават до човека, в който е ключа /най-често веднага след излизане и заключване на автомобила/ и улавя сигнала от ключа и го изпраща в реално време до друг хакер, който е на близо /най-често с отворен лаптоп/. Двамата хакери са в постоянна връзка и когато настъпи удобния момент вторият хакер просто отива до автомобила, който разпознава препратения сигнал от телефона/ключа на автомобила и се отключва автоматично!

За да се предпазите от подобни атаки е необходимо да сте наясно със средата и хората около вас, както и нощно време да не оставяте ключа от автомобила ви в близост до входна врата и/или прозорец, през която хакери могат много лесно да уловят сигнала и да го препратят към автомобила ви.