Каква е цената на електрификацията в автомобилната индустрия?

Към момента няма ясно доказан успешен модел за надеждни и печеливши електрически задвижвания!

05/27/2022

Цената е много по-висока, отколкото изглежда на пръв поглед! Очаква се ограничените наличности и постоянно повишаващите се цени да се превърнат в новото нормално състояние на индустрията!

Всяка автомобилна компания е изправена пред тежки избори, които са специфични за всеки бранд. Ако погледнем към един от популярните брандове – Фиат ще можем лесно да определим общовалидните трудности, които съпътстват неизбежната електрификация на индустрията.

Компанията предлага на ключовите си служители в завода в Сърбия да се преквалифицират за производство на електромобили в чужбина или да напуснат!

Fiat 500L е един от най-успешните модели на марката от доста време, най-вече в САЩ. Любопитна подробност, е че се произвежда само в бившия завод на Застава в Крагуевац в Сърбия. В момента там работят 2000 души, които са изправени пред странна дилема – или да отидат на прекфалификация в чужбина или да напуснат компанията.

Миналия месец в Белград беше обявено подписването на съвместен проект между Стелантис (собственик на Фиат) и сръбското правителство на стойност 190 милиона евро за преоборудване на завода за производство на електрически автомобили от 2024-та г.

електрически автомобил

От Стелантис заявиха, че подготовката за производство на електрически автомобили налага преквалификация на служителите, която може да се изпълни само в други заводи на консорциума извън Сърбия. За тези, които откажат да се преквалифицират ще бъдат предложени програми “за напускане на компанията”.

От синдикатите в завода ясно заявиха, че не са съгласни служителите на компанията на бъдат принуждавани да избират между – преквалификация в чужбина или уволнение! “Сърбия заяви, че ще участва с инвестиция от 48 милиона евро и не е честно да използва тези пари да уволнява гражданите си или да ги изпраща в чужбина”- заяви Саса Джорджевич

Какви електромобили ще се произвеждат в обновения завод?

За момента нямаме надеждна информация какв точно ще са плановете на Фиат, но съдейки от изказванията на изпълнителния директор Карлос Таварес миналия месец, новата електрическа платформа на компанията “ще пасне перфектно” с настоящите модели в сегментите миникар, малки и компактни автомобили.

“Новата платформа за електрически автомобили ще хармонира идеално с продуктите в категориите A, B и C и ще подобри ефективните и чисти решения за градска мобилност на нашите марки”.

Много експерти очакват да бъде добавена електрическа версия на популярния модел в сегмента Миникар – Панда.

Сръбското правителство притежава 33% от завода, в който през миналия век се произвеждаха моделите Юго на тогавашния държавен завод Застава.

електрически автомобил

Трудните избори пред Фиат съвсем не са изключение. Електрификацията изглежда неизбежна за цялата автомобилна индустрия. От една страна това изглежда логична стъпка в правилна посока, но за редица компании това съдържа реални заплахи за оцеляването им! Съществуващите производствени мощности за ефективно асемблиране на петролни двигатели са разчетени с ефективен жизнен цикъл поне до 2050 – та г., а сега се налага по най-бързия начин да бъдат подменени. Освен това към момента няма ясно доказан успешен модел за надеждни и печеливши електрически задвижвания! Всички концепции на различните производители имат доста плюсове и минуси, което прави картината още по-сложна.

Едно е сигурно – автомобилните производители са изправени пред много сериозни екзистенциални въпроси и всички възможни отговори са свързани с огромни инвестиции, които по всяка вероятност ще доведат до по-високи цени на за крайните потребители. Затова изберете своя нов автомобил сега, когато цените са все още близки до приемливите нива от последните няколко години.

Разгледайте нашите ексклузивни оферти за електрически автомобили.