Как да си избера нова кола?

Един от основните въпроси е – Какво задвижване е подходящо за мен – бензин, дизел, самозаряд хибрид, плъгин хибрид или изцяло електрическо.

12/13/2021

Кой автомобил е най-подходящ за моите нужди? И как да си избера нова кола?

Първата част от отговора на този въпрос е свързана с емоциите и личните ви предпочитания към марка, модел, дилър в България и т.н. След това идва ред на рационалната преценка. Един от основните въпроси е – Какво задвижване е подходящо за мен – бензин, дизел, самозаряд хибрид, плъгин хибрид или изцяло електрическо?

До 15 000 км годишно съвременните бензинови двигатели имат оптимални експлоатационни разходи.

Дизеловите, хибридните и електрическите технологии са по-скъпи за първоначално придобиване. Но са по-ефективни и с увеличаването на годишния пробег балансът  в експлоатационните разходи се променя.

При годишен пробег между 20 и 30 000 км. дизеловите двигатели и самозарядните хибриди попадат в зоната на оптимални разходи за придобиване и използване

Тук е мястото да отбележим, че хибридните технологии са два типа – самозарядни и плъгин. Самозарядните се зареждат от работата на двигателя и от рекоперативното спиране, при което се конвертира кинетичната енергия на движещия се автомобил в електричество. При тези хибриди пробегът само на ток е ограничен до няколко километра, както и максималната скорост на движение на автомобила, преди двигателя с вътрешно горене /ДВГ/ да се стартира. Плъгин хибридите имат нужда от зарядна станция и осигуряват пробег на ток около 60-70 км. при скорости до над 100 км/ч.

При годишен пробег от над 30 000 км., плъгин хибридите имат предимство

Необходимо е да имате сигурен достъп до зарядна станция, защото зареждането на батерията от ДВГ е силно неефективно и е предвидено да се използва само в краен случай.

Кои са основните недостатъци?

Ако изборът ви е електрически автомобил – много важно е да си осигурите постоянен достъп до зарядна станция без да разчитате на обществените. Защото рано или късно ще се озовете в много неприятната ситуация да имате нужда от автомобила си СЕГА, а да нямате нужния заряд в батерията. Фактите показват, че електрическите автомобили са около 3 пъти по-ефективни от петролните, но за момента са чувствително по-скъпи. А общите разходи (първоначално придобиване, техническо обслужване и експлоатация) се изравняват с петролните автомобили при пробег около 100 000 км.

Каквото и задвижване да изберете, не забравяйте, че с новата ви кола ще прекарате (по всяка вероятност) около 36 месеца! Ето защо отново се връщаме към емоционалния аспект – изберете кола, която ви харесва и ще се наслаждавате на тиха радост в ежедневното шофиране.

 

Разгледайте нашите ексклузивни оферти за нови автомобили.