Какво се случва с частиците от износените автомобилни гуми?

Какво се случва с частиците от износените автомобилни гуми?

04/08/2021

Устройство, което улавя микроскопичните частици, които се отделят при въртенето на автомоблните гуми спечели престижната награда за дизайн на Джеймс Дайсън.

Преди две години група студенти в Импириъл Колеж Лондон и Кралския колеж за изкуства се обединяват в новаторски екип, който наричат Tyre Collective. Те успяват да разкрият огромните размери на замърсяването от автомоблните гумикоито се произвеждат от ситнетичен каучук, пластмага, метал и много добавки. Разликата в теглото между нова и гума в края на жизнения й цикъл достига до над 300 грама, които се раздробяват на микрочастици в следствие на триенето с асфалта. Само в Европа се изхвърлят 500 000 тона микро частици всяка година! Това причинява 28% от глобалното замърсяване с микро частици на световните океани.

Автомобилте гуми са вторият най-голям замърсите с микропластмасови частици на планетата

 


 

Всички работни процеси са адаптирани в максимална степен за защите на служителите – поставени са плексигласови защитни платна и е осигурена максималната възможна дистанция между отделните работни станции.

Електрическите автомобили са по-тежки от петролните, което чувствително увеличава замърсяването от гумите им!

Студентите са установили, че отделящите се частици имат електрически заряд и ги “улавят” преди да излетят в атмосферата

Устройството се монтира в автомобили с модифицирано окачване и “улавя” микрочастиците от гумите, които в последствие се рециклират. Веднъж “уловени” микрочастиците могат да бъдат рециклирани и използвани в редица индустрии.