Революция в покупката на нов автомобил с ОТП Лизинг

ОТП Лизинг стартира първата дигитална платформа за онлайн избор и финансиране на автомобили на лизинг в България.

09/25/2023

ОТП Лизинг, лидер в сферата на финансовите услуги, вдъхновява с онлайн платформа, предлагаща иновативен и изцяло дигитален процес, чрез който изборът, финансирането и получаването на желания автомобил е по-лесно, по-бързо и по-приятно от всякога.

Чрез платформата си Нова Кола.bg, най-голямото лизингово дружество на българския пазар поставя началото на изцяло дигиталното бъдеще в сферата на финансиране на автомобили.

От обширната гама автомобили, представени на българския пазар, до интуитивното онлайн кандидатстване за лизинг, Нова Кола.bg променя изцяло начина, по който се избира и купува автомобил. Само с няколко клика потребителите могат да изберат желания модел по ключови параметри, да направят тест драйв, да кандидатстват за лизинг изцяло онлайн. Бързото одобрение с изгодни условия е още едно от предимствата на Нова Кола.

Тенденцията за дигитализация на услуги и продукти не подмина и автомобилния пазар. Ковид пандемията през 2020-та година допринесе за скок в развитието на досега несъществуващи дигитални платформи за поръчка на коли директно от производител. Навлизането на „Тесла модела“ на пазара направи революция в начина на поръчка и доставка на коли, което предизвика автомобилните производители да фокусират своите усилия и ресурси в развитието на онлайн канали за продажба на продуктите си. В резултат на това, въпреки че продажбите на нови коли в Европа са спаднали с 29.6% поради пандемията през 2020 г., то продажбите на автомобили през изцяло онлайн платформи са се увеличили с внушителните 645%, сочат проучванията от ECG Business Intelligencе. Според тях, в потребителската пътека на 53% от продажбите на нови коли в Европа след 2020 г. е присъствала някаква онлайн услуга, предоставена от производителя, дилъра на автомобили или от финансиращата институция.

Същата е тенденцията и на пазара на употребявани автомобили. Според проучване на Roland Berger, Европа постепенно догонва САЩ по дял на онлайн продажби на употребявани автомобили, като се очаква той да нарасне до близо 10% от всички продажби през 2025 г. В същия период очакванията за САЩ са нарастване до 18%.

Отчитайки тези цифри и наблюдавайки тенденциите на пазара, спокойно можем да кажем, че в рамките на следващите 5 години над 50% от сделките за автомобили ще се сключват онлайн. Потребителите на Нова Кола.bg са изключително дигитално ориентирани хора между 25-55 години, живеещи основно в София, които предпочитат да си спестят време, вредни емисии в трафик и хартия при проучване и избор на автомобил. Ние продължаваме да развиваме функционалностите Нова Кола.Bg, така че те да откликват на нуждите на потребителите, преди те самите да са ги установили.

— Михаил Комитски, Управител на ОТП Лизинг и Член на УС на Банка ДСК.

Нова Кола.bg стартира през 2020 година, като онлайн платформа, която да отговори на новосъздадените нужди и очаквания на потребителите поради условията на Ковид пандемия. В началото фокусът ѝ бе избор на удобна месечна лизингова вноска при покупка на нов автомобил. Вече Нова Кола.bg предоставя цялостно 4D изживяване:

  1. Дистанционен избор на автомобил
  2. Дистанционно кандидатстване и одобрение
  3. Дистанционно подписване
  4. Възможност за Дистанционна доставка.

 

Какво прави Нова Кола.bg толкова уникална?

Това е първата дигитална платформа в България, която обединява под един покрив обширен каталог от нови и употребявани автомобили от различни марки и финансов калкулатор с атрактивни условия, който може да бъде конфигуриран по предпочитаните от клиента лизингови параметри (първоначална вноска, месечна вноска, остатъчна стойност). В началото на 2023 г. включихме в платформата и налични предложения за автомобили втора употреба, за да дадем бърз достъп до коли за покупка. Поради забавянето на доставките на нови автомобили след пандемията, пазарът се промени и търсенето на употребявани автомобили значително се увеличи.

Офертите в Нова Кола биват актуализирани ежедневно и предоставят на потребителите по-широк избор от оферти на нови и употребявани автомобили от прозрачни дилъри. Нова Кола не само предоставя възможност за лесен и бърз избор на автомобил, но и директно пресмята всички разходи, свързани с лизинга, чрез вградения онлайн калкулатор.

За да се подобри клиентското изживяване, процесът включва дистанционно одобрение и подписване на документите, както и удобна доставка на автомобила до клиента. Този интуитивен подход не само спестява време, но и прави покупката на автомобил по-удобна и безпроблемна.

 


 

За ОТП Лизинг

ОТП Лизинг е дъщерно лизингово дружество на Банка ДСК и е част от Групата ОТП, най-бързо развиващата се финансова група в Източна Европа. Компанията има над 15 годишен опит в предлагането на лизингови решения при условия на финансов и оперативен лизинг и към момента е лидер на този пазарен сегмент.

За Нова Кола

Нова Кола е проект на ОТП Лизинг, чиято цел е да улесни клиентите при избора им в закупуването на нов автомобил, при това изцяло онлайн. Нова Кола работи с всички водещи марки автомобили, представени официално на българския пазар, и е първата онлайн платформа в България, в която потребителите могат на едно място да разглеждат различни марки, модели и оферти за лизинг на нови автомобили.

 

Разгледайте нашите оферти за нови и употребявани автомобили