Тойота отваря водородната си технология за партньори

Тойота отваря водородната си технология за партньори, като прогнозите са в краткосрочен план обемът на бизнеса с горивни клетки да се увеличи десетократно.

06/11/2021

Имат ли бъдеще водородните задвижвания в ерата на масова електрификация?

Потенциалът на водорода по отношение на възможностите за изграждане на бъдещо общество с нулеви емисии, стимулира бързо нарастващ интерес и обем на инвестициите по целия свят. Бизнесът и потребителите придобиват все по-голяма яснота по отношение на предимствата, които това технологично решение може да осигури. Това са тенденциите на заложените в глобален план цѐли за устойчиво развитие SDG (Sustainable Development Goals).

Прогнозите на Toyota са в краткосрочен план обемът на бизнеса с горивни клетки да се увеличи десетократно.

 

toyota mirai

Технологията на Toyota е изключително гъвкава и може да се използва не само в автомобилната индустрия, но в множество други приложения. Такива, при които производството на енергия с нулево ниво на емисиите е от полза. Задвижващите системи с горивни клетки на компанията вече се прилага в товарни автомобили, паркове от градски автобуси, челни повдигачи и генератори. Извършват се и тестове за внедряването й в плавателни съдове и влакове.

Доказани в мисиите на НАСА, технологиите с горивни клетки се развиват много бързо по отношение на цялостната ефективност и чувствително по-ниските производствени и експлоатационни разходи.

За да ускори и разшири разпространението на водорода като гориво, Toyota ще се съсредоточи върху т.нар. „водородни клъстъри“. Също и върху екосистемите в центровете на европейските градове. Там местната инфраструктура предлага условия за използване на транспортни паркове и услуги за мобилност.

Компанията вярва, че дейностите в тези насоки ще стимулират търсенето и потреблението на водород. Това на свой ред ще доведе до снижаване на разходите за производството му. Също така ще засили жизнеспособността на инфраструктурата за снабдяване и зареждане с екологичното гориво, което от своя страна ще привлече повече клиенти.

 


 

Вижте нашите оферти за нови автомобили Toyota