Ще има ли скоро автомобили задвижвани от слънцето?

Соларно покритие вместо боя на автомобила!

Едва ли някой се съмнява, че в близко бъдеще ефективността на соларните панели ще е многократно по-висока, отколкото е в момента и ще е напълно възможно слънчевите лъчи да захранват мощни консуматори, като автомобили. За момента обаче, това все още не е така. Германският стартъп Sono (sonomotors.com) разработва соларни покрития, с които постига впечатляващи резултати. 

Първият автомобил на компанията се казва Sion и е задвижван от стандартна батерия, която се зарежда от конвенционален заряден блок.

Sono Solar

Частично соларно захранване, което на практика замества боята на автомобила се разработва и усъвършенства близо 6 години позволява увеличаване на пробега средно с около 112 км. седмично!

Компанията планира масово производство през 2023-та г. в партньорство с Valmet, което ще започне първоначално във Финландия.

Sono Solar

Sono е създадена през 2016 в Мюнхен и през 2019-та г. обяви, че първоначално ще си партнира с National Electric Vehicle Sweden (NEVS), която е шведското поделение на китайския производител на електрически автомобили Evergrande Group, но финално споразумение не бе подписано, по всяка вероятност заради огромните дългове от близо 300 милиярда долара на китайската компания.

Valmet Automotive, в коята основни акционери са китайският производител на батерии CATL, произвежда и част от модулите за електрическите автомобили на Mercedes-Benz

Sono Solar

От миналия ноември акциите на Sono вече се търгуват в NASDAQ и осигуреното финансиране ще се използва за начало на масово производство. 

Целта е да се достигнат около 43 000 автомобила годишно. Към момента компанията е приела 17 000 предварителни поръчки при крайна цена около 25 000 евро с ддс. Очаква се до края на годината резервациите да достигнат 18 500. Компанията се стреми да поддържа ниски цени чрез разработката и производството само на един модел автомобил, партньорски договори с производствени трети страни, както и прилагане на максимален брой готови и налични компоненти, разработени за други индустрии от доставчици, като Vitesco и Hella.

Sono Solar