Софтуер – това е новото бойно поле в автомобилната индустрия

Противно на повечето предположения не са нито батериите, нито зарядните станции.

10/23/2021

Противно на повечето предположения не са нито батериите, нито зарядните станции. Краткият отговор е – Софтуер! Цялостната динамика в индустрията обаче е много комплексна и изисква подробен анализ.

Средната стойност на електронните системи (хард и софтуер) във всеки от продадените през миналата година автомобили е около 850 евро. През 2030-та г. сумата ще е близо 2500 евро.

В дизайна и изграждането на съвременните автомобили все по-рядко виждаме сериозни технологични грешки или недостатъци. Стандартите за безопасност и динамичното поведение на автомобилите са много високи и се симулират във виртуална среда далеч преди да се започне физическото производство. В същото време все повече хора търсят удобства в цялостно потребителско изживяване (User Experience). Приемат традиционните автомобилни функционалности като ускорение, максимална скорост, спиране, управляемост, стабилност, безопасност за даденост.

В съвсем обозримо бъдеще, около 80% от разликите в предлаганите автомобили няма да са в задвижванията или цялостната динамика, а именно в софтуера. На пръв поглед това е идеална възмжност за колаборация между различните индустрии. Какво по-удобно от това автомобила и телефона ни да си „говорят постоянно“ и това да ни осигурява цялостен комфорт във и извън автомобила. Не случайно технологичните гиганти Apple и Google предлагат свои операционни системи за автомобили с постоянно разширяващи се функции.

novakola software

Реалността обаче е доста по-сложна!

Технологичните гиганти не са склонни да предоставят данните на автомобилните компании. Те на свой ред не са съгласни да станат изцяло зависимо от големите софтуерни компании. Точно за това водещите европейски производители инвестират огромни средства в разработването на собствени операционни системи. Volkswagen имат отделна компания с 5000 програмисти, които се очаква в края на 2025-та г. да представят новата VW-OS.

BMW представи наскоро своята операционна система за електрически автомобили с 5G свързаност – OS8 в модела си IX. Тя е разработена от 10000 софтуерни инженери.

Mercedes-Benz ангажира софтуерни експерти в няколко големи хъба в Европа и Азия.

Според много експерти автомобилната индустрия е там, където бяха производителите на мобилни устройства преди 10-15 год.

При положение, че големите производители са принудени сами да разработват цялостните операционни системи за автомобилите си, не е трудно да се досетим, че разходите в крайна сметка плащаме ние – потребителите. За нормалното функциониране на един автомобил от средния клас, произведен през 2021-ва г. програмистите създават код, който изпълва 100 милиона реда! Това е 10-то кратно увеличение спрямо началото на предишното десетилетие, а прогнозите за 2030-та г. са тази стойност да е около 300 милиона реда!

Водещите автомобилни компании са принудени сами да изграждат от основи операционните си системи. Не е трудно да предвидим, че е въпрос само на време да се постигнат синергични ефекти в индустрията, които да намалят драстично разходите, точно както стана в производството на мобилни устройства. Съвсем скоро ще избираме новите си автомобили от 2-3 основни операционни системи, в които по всяка вероятност Apple и Google ще участват предимно с периферни функции.