Как Рено ще излезе от Русия?

Рено работи активно върху различни опции за трансфер на собствеността си в Авто ВАЗ, където се произвеждат популярните на руския пазар автомобили Лада.

03/30/2022

Как добрите пазарни позиции в Русия се превръщат в сериозен проблем?

След началото на войната между Русия и Украйна и наложените тежки санкции, Рено работи активно върху различни опции за трансфер на собствеността си в Авто ВАЗ, където се произвеждат популярните на руския пазар автомобили Лада.

В Авто ВАЗ работят близо 50 000 души и поради усложнената геополитическа обстановка, Рено са принудени много бързо да прехвърлят собствеността си върху завода, тъй като в момента не е напълно ясно какви точно са забраните и какви са възможностите за международните компании с филиали в Русия.

Освен 68% от Авто ВАЗ, Рено притежава и отделен завод в близост до Москва, в който се произвеждат останалите марки на френския производител. Към момента няма категорично решение как завода на Рено в руската столица ще се впише в цялостните активи и операции на компанията. Най-лесният вариант би бил Рено да прехвърли дяловете си на руския си партньор – Ростек (държавна руска компания). Тя обаче е с наложени санкции и прави трансфера невъзможен.

Миналата седмица Рено затвори временно завода си в Москва и заяви официално, че е необходимо внимателно да анализират цялостната ситуация.

Русия е вторият най-голям пазар на Рено, чийто дял в Авто ВАЗ е на стойност около 2.2 милиарда евро. 

Лада е най-популярната марка на руския пазар, като два от моделите – Веста и Гранта представляват 22% от пазара. През миналата година, Рено формира около 10% от приходите си от продажбите в Русия.

След началото на партньорството между Рено и Авто ВАЗ, руската компания достигна оперативна печалба от 8.7%. Това е близо 15 пъти по-висока стойност в сравнение с годините преди обединението с френския производител.

През 2021-ва г. нетните задължения на Авто ВАЗ възлизат на 597 милиона евро. Предвид сложните геополитически събития, недостига на компоненти и суровини, както и все по-строгите санкции, повечето експерти очакват тази стойност рязко да се увеличи през 2022-ра година.

Вижте нашите оферти за нови автомобили Renault