Ще видим ли скоро автомобил от Apple?

Ще създаде ли Apple новите златни стандарти за цялата автомобилна индустрия?

08/24/2022

Създава ли се нов златен стандарт в автомобилната индустрия?

Едва ли са много харата, за които е тайна, че Apple работи от близо 10 години по автомобилен проект, но към момента почти никой извън компанията не знае на какъв етап се намира амбициозната инициатива. Това, което се знае със сигурност е, че Apple се опитва да създаде изцяло автономен автомобил, в който няма волан и педали и в който пасажерите седят обърнати един към друг.

Към момента е трудно да се опрели кога Apple ще  представи изцяло функционален прототип, но все повече експерти са на мнение, че в края на 2025-та г. ще започне активен процес по сертифициране на няколко автономни автомобила на Apple, които се очаква първоначално да се  използват на закрити терени с контролиран достъп и едва тогава ще може да се стартира процедурата по нишово представяне в обществената мрежа.

apple car

В последните години Apple формира екип от доказани експерти в автомобилната индустрия и включва стотици бивши инженери от Tesla и останалите големи автомобилни компании, като Volvo, BMW, Mercedes-Benz, Rivian и др.

Последного назначение на голямо име от глобален бранд е Луиджи Тараборели, който има над 20 годишна кариера в Ламборджини. Той ще оглавява дизайнерския екип, въпреки че последната му позиция в Ламборджини включваше управлението на отделите Динамика на шасито и Цялостна динамика на автомобила. Някои от популярните модели на Ламборджини под негово ръководство са Urus, Huracan и Aventador, както и екзотичните Huracan Sterrato и концептът Asterion.

Независимо от знаково назначение, екипът ангажиран със създаването на автомобилът на Apple търпи чести промени. По-рано тази година напусна привлеченият от Тесла през 2018-та г. Дъг Фийлд, който оглави проекта, както и Ян Гуудфелоу, който е считан за един от водещите експерти в областта на изкуствения интелект. Престоят на двамата доказани специалисти в Apple е около три години, което е много по-кратък период от средната стойност за компанията.

apple car

Миналата година Apple назначи бившия лидер на електрическата дивизия на BMW – Улрих Кранц, както и отговорният инженер на отдела за автономно управление на Tesla – Стюарт Бауърс.

Настоящите лидери на проекта на Apple са Кевин Линч, който изпълни успешно проектите Apple Watch и интеграцията на различни софтуерни решения, които следят здравословното състояние на потребителите , както и Джон Джианандреа, който е и лидер в отдела на Apple отговорен за самообучаващите се машини.

Към момента никой извън компанията не може да каже със сигурност дали, кога и в каква форма и с какви функционалности ще видим първия автомобил на Apple, но съдейки от историята на компанията, повечето експерти очакват автомобилът да е напълно революционен.

apple car

През последните няколко години промените в автомобилната индустрия са толкова мащабни и бързи, че повечето разчетени инвестиции в производствени мощности за десетилетия напред трябва да бъдат отписани по-най-бързия начин и големите загуби да се неутрализират от нови свежи и авангардни решения.

Колко от съществуващите компании ще успеят да се адаптират към тази сложна ситуация към момента е въпрос без отговор, но е сигурно, че точно това са условията, в които иновиращи компании, като Apple имат най-голям шанс да създадат новите златни стандарти за цялата индустрия.